Loe, stel je eens even voor.
Mijn naam is Loe van Houtum, ik ben 21 jaar oud. Ik heb op het Sint Lucas in Boxtel gezeten (heel wat anders dan dit, haha). Daar heb ik de opleiding evenementenontwerp gedaan toen ik naar het MBO ging. Uiteindelijk ben ik naar de kunstacademie in Utrecht gegaan, maar dat was niets voor mij, dus ben ik gestopt omdat het iets te zweverig was. Daarna ben ik op zoek gegaan naar werk en zo ben ik bij Bloxz terechtgekomen. Via Bloxz kwam Inteco op mijn pad. Het is heel iets anders dan wat ik hiervoor deed, maar het leek me een leuke uitdaging.
Ben je meteen vanuit Bloxz naar Inteco gegaan?
Voordat ik bij Inteco begon, heb ik eerst nog twee maanden verschillende cursussen gevolgd, waarbij ik werd opgeleid tot installatie-technisch expert. Toen wist ik nog niet dat ik bij Inteco zou gaan werken, hoewel ik het bedrijf al kende omdat het bij mij in de buurt zit. Na een goed gesprek met Jos, waarbij het meteen klikte, mocht ik niet veel later beginnen. Tot nu toe bevalt het werk goed; het is anders dan installatie-technisch modelleren, maar het is een leuke uitdaging om deze puzzels op te lossen. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier veel kan blijven leren.
Hoe is de omslag van Bloxz naar Inteco?
Ja, het is natuurlijk anders en het vereist ook dat je blijft leren. Het moduleren is een stuk makkelijker, maar zoals ik al zei, het blijft een puzzel die opgelost moet worden. En dat maakt het juist leuk.
Hoe was de overgang van het studie leven naar het échte werk leven?
Van studeren naar werken gaan is natuurlijk een groot verschil. Waar het op school soms kan voelen alsof je het voor spek en bonen doet, werk je hier voor het “echie”, als ik het zo mag noemen. Op school draait het vaak alleen om het behalen van een cijfer, terwijl je hier werkt aan een echt project waar jij invloed op hebt. Die druk is dus heel anders.
Daarnaast zijn de algemene dingen natuurlijk ook anders, denk bijvoorbeeld aan de tijden waarop je moet opstaan. Maar ook die overgang was niet heel moeilijk; je maakt het jezelf echt een stuk makkelijker door er niet tegenop te kijken. Het hebben van een goed ritme is bovendien een prettig bijkomend voordeel. Hoe vroeger je opstaat, hoe meer je uit je dag kunt halen, en dat is echt een pluspunt.
Jij hebt natuurlijk ook voor je broer gewerkt, merk je met die werkzaamheden nog een groot verschil?
Ja, omdat het familie is, sta je daar toch anders in. Je kunt heel makkelijk met dingen schuiven en ik had eigenlijk geen echte deadlines. Daartegenover stond dat ik ook niet echt collega’s had, en dat is hier weer het grote voordeel. Het is hier allemaal wat gestructureerder, wat betekent dat je iets minder vrijheid hebt, maar de dingen wel duidelijk zijn.
Nou heb je natuurlijk met de kunstacedemie een hele andere achtergrond, zou je daar nog eens naar terug willen?
Dat is zeker iets wat ik nog steeds leuk vind, maar ik vind dit ook heel leuk, haha. En als ik hier kan blijven leren, hoef ik écht niet weg. Voor mij persoonlijk is dat een belangrijke voorwaarde: zolang ik door kan blijven leren en niet stil hoef te staan, kan ik hier blijven doorgaan. Ik sluit niet uit dat ik ooit terugga, maar ik denk niet dat het een het ander uitsluit. Wie weet kan ik hier met mijn creatieve kant ook een bijdrage leveren aan de organisatie, bijvoorbeeld door het ontwerpen van een stand als dat nodig is. De organisatie biedt in ieder geval de kans om je passies hier te ontwikkelen.
Wat zou je een nieuwe collega adviseren?
Blijf altijd jezelf en forceer niets; probeer niet vanaf dag één alles al te doen. Neem de tijd, blijf jezelf, begin met de mensen in je directe omgeving en bouw het daarna geleidelijk verder uit. Het is belangrijk om jezelf te blijven en het rustig aan te doen in het begin. Je wordt sowieso goed opgevangen en altijd overal bij betrokken